غلامحسین معماریان گفت: در همایش شورای عالی سیاستگذاری ثبت آثار تاریخی، با ثبت ملی معماری بومی شهرها موافقت شد.
او كه در رشتهی معماری مدرك دكتری دارد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینكه پنجمین شورای عالی سیاستگذاری ثبت آثار فرهنگی و تاریخی مانند یك كارگاه آموزشی بود كه مباحث خوبی در آن مطرح شد، بیان كرد: در این همایش دو پیشنهاد را ارائه كردیم كه یكی از آنها ثبت معماری بومی در فهرست آثار ملی بود.
او در اینباره توضیح داد: بهطور معمول، اولویتهایی برای ثبت یك آثر تاریخی در نظر گرفته میشود كه شأنیت ملی و تاریخی یكی از آنها است؛ اما بهنظر میرسد آثاری كه تاریخی نیستند، ولی معماری بومی دارند، شرایط ثبت در فهرست آثار ملی را ندارد، مانند خانههای قدیمی شهر زواره كه همه براساس معیارهای محلی ساخته شده و از همان آبادی و منطقه ریشه گرفتهاند، اما تاریخی نیستند و شأن ملی هم ندارند.
وی اظهار كرد: خانههای دشت گیلان هم از جملهی این نوع معماری هستند كه میتوانند مورد توجه باشند. در حالی كه اكنون بیشتر این خانهها از بین رفتهاند. اگر 20 سال پیش چیزی به نام ثبت معماری بومی وجود داشت، بسیاری از آن خانهها حفظ شده بودند. علاوه بر این، آبانبارهای زیادی در شهرهای مختلف وجود دارند كه فقط تعداد شاخصی از آنها ثبت ملی شدهاند، در حالی كه حدود یكهزار آبانبار در كشور وجود دارد.
معماریان با اشاره به اینكه بسیاری از خانههای روستایی كه در حال تخریب و نابودی هستند نیز به این مجموعه میتوانند افزود شوند، گفت: اكنون در دنیا اجازه داده نمیشود كه در معماری بومی تغییری بهوجود آید. كشورهایی مانند ایتالیا، فرانسه و انگلیس حتا خانههای روستایی خود را حفظ میكنند، زیرا اینگونه آثار و بناها به یك فرد متعلق نیستند؛ اما مشكل ما این است كه وقتی موضوع تملك شخصی به میان میآید، بر تملك فرهنگی، تاریخی و اجتماعی ارجحیت داده میشود.
وی در ادامه بیان كرد: نوع دیگری از ارزشهای تاریخی كه در حال نابودی است و ما متوجه آن نیستیم، بافتهای تاریخی شهرهاست. با این روند، تا 10 سال دیگر چیزی به نام بافت تاریخی در شهرهای اسلامی ما باقی نمیماند. این درحالی است كه در كشورهای دنیا، فعالیتهای توسعهیی انجام میشود، ولی بافتهای تاریخی را هم حفظ میكنند.
او بافت تاریخی یزد را كه در فهرست آثار ملی ثبت شده است، نمونهی خوبی از بافتهای تاریخی كشور دانست كه مسوولان شهری برای حفظ و ثبت آن در فهرست آثار ملی تلاش كردهاند و ادامه داد: در چنین مواردی عملكرد مسوولان شهری بسیار مهم است و ما شاهد فعالیت خوب این افراد در یزد هستیم؛ اما مسوولان همین حوزه در شیراز و اصفهان نابودكنندهی بافت تاریخی هستند، بهطور مثال تمام بافت صفوی محلهی شهشهان در پشت مسجدجامع اصفهان كاملا نابود شده است، در حالی كه 20 سال پیش خانههای صفوی زیادی در آنجا بودند.
معماریان دربارهی پیشنهاد دیگری كه در این همایش مطرح شده است، گفت: این مسأله به مستندسازی زنجیرهی آثار تاریخی حاشیهی خلیج فارس مربوط میشود تا آثاری كه در مسیر بندرعباس تا بوشهر واقع شدهاند، برای ایجاد یك پایگاه علمی بررسی و مستندسازی شوند.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|