درحالی مردم بخش اعظمی از پاسارگاد را تنها بهواسطه مجموعه میراثجهانی و آرامگاه کوروش میشناسند که اطراف این شهرستان گنجینهای از میراث پیش از اسلام تا دوران اسلامی بهچشم میخورد. اما نه مردم و نه حتی متولیان میراثفرهنگی به این نکته توجه چندانی ندارند. کاروانسرای قاجاری قوامآباد با معماری ارزشمند ویرانهای که بیخ گوش مجموعه جهانی پاسارگاد واقع شده است
درست است که هر اثری با ارزشهای ثبت ملی در رده میراثجهانی قرار نمیگیرد اما این موضوع دلیل نمیشود که اثر ثبت ملی فاقد اهمیت و تبدیل به ویرانه شود. کاروانسرای قاجاری پاسارگاد با معماری درخور مدتهاست که حال و روز خوشی ندارد و در گوشهای تخریب طاقها و دیوارههایش را به نظاره نشسته است.
بهگزارش CHN، بر اساس اطلاعات موجود، علاوه بر میراث جهانی پاسارگاد، 79 اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاند. این آثار که در شهرستان پاسارگاد واقع شده 72 اثر آن متعلق به پیش از اسلام و 7 اثر دیگر مربوط به دوره اسلامی میشود. کاروانسرای قوام آباد بهشماره 3065 در تاریخ 25/12/1379 یکی از آثار دوره قاجار بهشمار میرود که در فهرست آثار ملی هم اضافه شده است.
«علیرضا صادقی امیری» دبیر انجمن جوانان سپید پارس در اینباره به خبرگزاری میراثفرهنگی میگوید: «کاروانسرای قوامآباد یکی از بناهای شهرستان پاسارگاد بهشمار میرود که هماکنون شرایط نابسامانی را سپری میکند. این درحالی است که میتوان با بهسازی و مرمت نهتنها به نجات بنا پرداخت که بهرهوریهای مناسبی از آن تحت عنوان مجموعه تاریخی ـفرهنگی برای رفاه حال گردشگران این منطقه انجام داد.
این فعال میراثفرهنگی ادامه میدهد، با اینکه شنیده میشود مدیریت کنونی میراثفرهنگی شهرستان پاسارگاد بههمراه فرمانداری این شهرستان برای نجاتبخشی و مرمت کاروانسرای قوامآباد به جذب سرمایهگذار روی آوردهاند اما مدتهاست این بنا بهحال خود رها شده و نیازمند رسیدگی بیشتر است.
صادقی امیری معتقد است، هماکنون اقدامات موثری در پاسارگاد اتفاق میافتد مستقر کردن راهنمایان گردشگری بهصورت دائم در مجموعه جهانی پاسارگاد و مسقف کردن آن طرحهای خوبی هستند که اتفاقا با واکنش مثبت تورهای گردشگری مواجه شده اما در کنار این اقدامات لازم است به بناهای درجه دوم و سوم اهمیت بیشتری داده شود.
کاروانسرای قوامآباد از آثار به جای مانده دوره قاجار در 20 کیلومتری جنوب سعادتشهر و از جمله آثار تاریخی مهم شهرستان پاسارگاد محسوب میشود. مصالح این کاروانسرا از سنگ، ساروج و آجر تشکیل شده با اینحال کاروانسرا دارای یک در ورودی بزرگ با چهار چوبی سنگی به ارتفاع چهار متر و دو سنگ بزرگ در دو سوی دروازه، به عنوان سکو به ارتفاع 120 سانتی متر و عرض یک متر و طول سه متر است.
کاروانسرا دارای سه شاه نشین با طاق های ضربی و کاشی کاری و معماری قدیمی و دو حیاط ، معروف به خلوت هشت ضلعی با معماری قدیم است
گفته میشود میراث فرهنگی فارس در سال88 از محل اعتباراتاش نزدیک به 180 میلیون ریال صرف مرمت بخش هایی از این اثر کرد اما بعد از گذشت چند سال از مرمت بهدلیل نداشتن کاربری و بیتوجهی این اثر تاریخی رو به نابودی قرار گرفت.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|