به موزه فضای باز محوطه تاریخی هگمتانه خوش آمدید. اینجا آجرهای قرمز، پایهای برای نگهداری کتیبههای تاریخی سنگین شدهاند. پایه ستون تاریخی زیر کولر آبی قرار گرفته است. موزهای که هر روزه گردشگران برای دیدار آن میآیند و احتمال گیر کردن پایشان به مفتولها بسیار بالاست. مدیران سازمان میراث فرهنگی همدان اما به نظر میرسد که بیشتر نگران علوفههای سبز شده در محوطه هگمتانه و آتش زدن آنها هستند. اگر زمستان از راه برسد، این آثار تاریخی در انتظار چه سرنوشتی هستند؟
خبرگزاری میراث فرهنگی- گروه میراث فرهنگی- دیدار از محوطه تاریخی هگمتانه یعنی دیدار از گل سرسبد آثار تاریخی همدان. محوطهای که اگر وارد آن شوید، یعنی میخواهید بخش مهمی از تاریخی این شهر را بشناسید. یکی از مهمترین مکانها برای بازدید از این محوطه « موزه فضای باز » است.
اکنون به موزه فضای باز محوطه هگمتانه خوش آمدید. موزه فضای بازی که کتیبهها و سنگهای تاریخی آن روی آجرهای قرمز گذاشته شدهاند. پایه ستون تاریخی این مجموعه زیر کولر آبی گذاشته شده و به نظر میرسد اینجا بهترین بخش محافظ آثار در این مجموعه است. کتیبههای شکسته هم کنار دیوارها ایستادهاند. موزهای که هر روزه گردشگران برای دیدار آن میآیند و احتمال اینکه پایشان به مفتول های افتاده روی زمین موزه گیر کند، بسیار بالاست.
اکنون وضعیت این پایه ستون تاریخی برای دوستداران میراث فرهنگی تبدیل به یک سوال مهم شده است. آیا این کولر آبی می تواند پناه مناسبی برای این پایه ستون باشد؟ مسئولان سازمان میراث فرهنگی همدان آیا به این موزه سر زدهاند؟کتیبههایی که کنار دیوار تکیه داده شده اند، همه ترک خورده و اقدامی برای مرمت آنها نشده است.
بخشهای انتهای موزه کوچک فضای باز هگمتانه محل انباشت وسایل اضافه شده است. موزهای که یکی از مهمترین بخش های هگمتانه را تشکیل می دهد، امروز به نظر می رسد بیشتر شبیه محل انباشت آثار تاریخی را دارد.
وضعیت این موزه اکنون تداعیگر، موزه فضای باز تبریز است. موزه ای که بسیاری از آثار تاریخی آن دارای وضعیت بسیار نامناسبی هستند. این موزه نیز طی چند سال گذشته حال و روز خوبی نداشته و بخشهای مختلفی از آثار آن دچار صدمات جدی شده است. موزه فضای باز هگمتانه همدان نیز یکی از موزه های باز ایران است که دچار همان حال و روز بد است.
این در حالی است که همدانی ها میراثشان را در این مجموعه به امانت گذاشته اند. امروزه بیشتر باستان شناسان، تپه باستانی هگمتانه، واقع در مرکز شهر همدان را - که پهناورترین تپه باستانی ایران است - بازمانده سازه های کاسی، مادی، هخامنشی و پس از آن میدانند. مساحت این تپه نزدیک 30 هکتار است که با در نظر گرفتن بخشهایی که جزو محدوده تپه باستانی بوده، ولی اینک ساختمانهای مسکونی بر روی آن ساخته شده، به بیش از 40 هکتار نیز میرسد
هگمتانه پایتخت شاهنشاهی مادها و پایتخت تابستانی ایران در زمان هخامنشیان و اشکانیان بوده است. این شهر کهن، نخستین پایتخت ایران بوده و به همراه آتن در یونان و رم در ایتالیا، از معدود شهرهای باستانی جهان است که همچنان زنده و مهم است. با این تفاوت که همدان هرگز اهمیت خود را از دست نداده و از آن دو شهر نیز قدیمی تر است.
یونانیان هگمتانه را اِکباتان میخواندند که یونانی شده هگمتانه است.هرودوت این شهر را ساخته دیااکو دانسته و گفته است که هفت دیوار داشته که هر کدام به رنگ یکی از سیارهها بوده اند.
حالا این آثار تاریخی به جا مانده از تاریخ همدان رها شده اند در کنار دیوارها، کتیبههایی که اگر بازدید کننده ای بی مبالاتی بکند، به راحتی می افتند و احتمال شکستن آنها بالا می رود. مهمترین مسئله امروز برای این موزه فضای باز این است که به آن ساماندهی شود. اما آیا به زودی هگمتانه به این خواسته کوچکش می رسد؟
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|