سید محمد بهشتی صبح سهشنبه در جمع دانشجویان دانشگاه تهران با بررسی مشکلات دانشجویان حوزه میراثفرهنگی اعلام کرد، 8 سالی که بر میراثفرهنگی کشور گذشت دیگر تکرار نمیشود، اما در شرایط فعلی لازم است که قشر دانشجو از پیله انفعال بیرون آمده و با داشتن چشمانداز و رویایی بزرگ و واقعبینانه آینده میراثفرهنگی کشور را رقم بزند.
خبرگزاری میراثفرهنگی ـگروه میراثفرهنگی ـ نگرانی جمعی از دانشجویان رشتههای تاریخ، معماری، باستانشناسی، ایرانشناسی و هنر دانشگاه تهران از وضعیت میراثفرهنگی سبب شد صبح سه شنبه نشستی با حضور سید محمد بهشتی ریاست سابق سازمان میراثفرهنگی برگزار کنند. دانشجویان دانشگاه تهران در این نشست مشورتی با برشمردن معضلات میراثفرهنگی از این پیشکسوت میراثفرهنگی و معماری ایران راهکار طلبیدند.
بهگزارش CHN، دانشجویان رشتههای مرتبط میراثفرهنگی از جمله باستانشناسی در حالی صبح امروز در مرکز هنر پژوهی نقش جهان به طرح پارهای از مشکلات و معضلات میراثفرهنگی پرداختند که از همپاچیدگی سازمان میراثفرهنگی طی 8 سال گذشته و نگرانی از آینده این حوزه مهمترین چالش ذهنی این قشر محسوب میشد.
«سید محمد بهشتی» با حضور در این نشست و گوش فرادادن به مشکلات تک تک دانشجویان تقویت دانش، خودباوری، تهیه چشمانداز و داشتن رویای بزرگ در اندازه میراث و ایران بزرگ را ضرروی قلمداد کرد.
مدیر ایکوم و ریاست سابق سازمان میراثفرهنگی با تاکید براینکه غلبه بر وضعیت آشفته میراثفرهنگی و موفقیت در این حوزه عجیب نیست رو به دانشجویان حوزههای مرتبط میراثفرهنگی دانشگاه تهران کرد و گفت: از خلال صحبتهای دانشجویان میراثفرهنگی میتوان به دغدغههای دانشجویان نسب به موضوع پژوهش، حفاظت و معرفی میراثفرهنگی پی برد. اینکه فعالیتهای این حوزه باید مطابق با استاندارها فراگیر، گسترده و در پیوند با منظومه جهانی باشد و نقشی که دانشجویان نسبت به خود دارند و در آینده قرار است ایفا کنند بسیار حائز اهمیت است.
وی در پاسخ به نگرانیها در رابطه با وضعیت میراثفرهنگی افزود: وضعیت میراثفرهنگی کشور قطعا از 8 سال گذشته بدتر نخواهد شد. کیان میراثفرهنگی بهتر میشود اما هیچوقت به از همگسیختگی 8 سال گذشته باز نمیگردد.
بهشتی معتقد است، حوزه میراث بهخصوص باستانشناسی شاهد مافیا، لابی و گروهی از اقلیت است که با ساختن قلعهای با دیوارهای بلند و در کوچک اجازه ورود به دیگر صاحبنظران و دانشجویان این حوزه را نمیدهد. اتفاقی که سبب شده میدان عمل محدود به کسانی شود که در این حوزه نمیگنجند اما عرضه اندام میکنند. بهطوری که با محدود شدن دایره هر کسی دنبال سهم قلیل خود است و اجازه فعالیت به دیگران را نمیدهد. این درحالی است که حوزه میراثفرهنگی بسیار گسترده و وسیع است.
مدیر کمیته ملی موزههای ایران اعتقاد دارد، درحالحاضر نیازمند آنیم که مکانیزمهای مدیریت و نگاه کارشناسی خود را نسبت به میراثفرهنگی تغییر دهیم و در ابعاد و اندازههایی فکر کنیم و راهحل ارائه نماییم که در حد و اندازه ایران بزرگ باشد. اما شما دانشجویان به عنوان نسل جوان چقدر این اندازهها را میشناسید؟
درحالحاضر آنطور که کارشناسان تخمین زدهاند نزدیک به 200 هزار محوطه و یک میلیون بنای تاریخی در کشور وجود دارد و آنطور که در قوانین میراثفرهنگی آمده است حفاظت از آثار تاریخی بهعهده سازمان میراثفرهنگی است.
بهشتی اعلام کرد: «من مطمئن نیستم که شما دانشجویان نسبت به حوزه فعالیت خود ارزیابی دقیقی داشته باشید. در ماده 114 قانون اساسی آمده که تمام پروژههای بزرگ مکلف هستند حوزه جغرافیایی خود را تحت نظارت میراثفرهنگی بررسی، شناسایی و مستندنگاری کنند. دانشجویان میتوانند بهجای گله و شکایت از نبود بودجه و انحصار گرایی برخی در حوزههایی چون باستانشناسی از این ظرفیتهای قانونی بهره برده و با ایجاد پژوهشکدههای خصوصی دست به اقدامات تازه و بزرگی بزنند. چراکه بهاعتقاد من، مدیریت غیرمتمرکز با تقویت وحدت ملی و بهرسمیت شناختن ظرفیتهای قومی بهتر جواب داده است.
این پیشکسوت معماری ایران در پایان تاکید کرد: همواره رویاهای بزرگ اما واقعبینانه داشته باشید. درطول سالهایی که در سازمان میراثفرهنگی فعالیت میکردم بهندرت با باستانشناسانی برخورد میکردم که رویای دوست داشتنی و واقعگرایانه داشته باشند. پیش از انقلاب بهدلیل نداشتن کیفیت در این حوزه و پس از انقلاب به خاطر نگاه و سوء تفاهمی که به میراثفرهنگی وجود داشت و همگان تصور داشتند که میراثفرهنگی تضاد و تعارض با توسعه را همراه دارد. چنانچه تمام افرادی که در این حوزه فعالیت داشتند بهنوعی دچار عدم اعتماد بهنفس میشدند. اما با این تفاسیر میتوان با داشتن رویایی واحد و اتکا به ظرفیتهای درونی و گذاشتن دست بر دست دنیا بهسمت بالفعل شدن و شکوفایی حرکت کرد.
وی همچنین به دو فصل درخشان از تاریخ باستانشناسی اشاره کرد و گفت: تاریخ باستانشناسی دو فصل درخشان دارد. فصل اول مربوط به فیروز باقرزاده میشود که هدفاش مبارزه با استعمار بود و فصل دوم مربوط به مدیریت شادروان مسعود آذرنوش میشود که کمر خمیده باستانشناسی ایران را راست کرد.
بهشتی همچنین با اشاره به اینکه بهدنبال الگوهایی که از قبل وجود داشته نباشید بیان کرد: میراثی که من تحویل گرفتم 276 کارگاه مرمت داشت الان میتوانست دو هزار و اندی کارگاه وجود داشته باشد بنابراین تخریبها و اتفاقاتی که در این 8 سال ایجاد شد تنها به شما فرصت میدهد که بنایی جدید متناسب با فضایی جدید ایجاد کنید چراکه پرداختن به گذشته دیگر فایدهای ندارد.
وی همچنین به حساسیتهایی که مردم نسبت به حوزه میراثفرهنگی پیدا کردهاند را اتفاقی مثبت ارزیابی کرد. چراکه به اعتقاد این پیشکسوت در سال 75 حتی کمتر از یک درصد از مردم با مقوله میراثفرهنگی آشنایی داشتند.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|