هشتگرد، رتبه سوم از میان بیست
پس از بیست سال فقط چهار شهر از بیست شهر جدید توانستند سقف جمعیتی پیشبینی شده برای اسكان در این شهرها را تحقق بخشند |
![]() |
سعیده علیپور: پروژه احداث شهرهای جدید از سال 1364 با هدف جلوگیری از تمركزگرایی امكانات و منابع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در شهرهای بزرگ آغاز شد.
بیست سال از آن زمان میگذرد و از مجموع 20 شهر جدیدی كه تاكنون مكانیابی شده ،18 شهر جدید احداث و 14 شهر جدیدی جمعیتپذیر شدهاند. اما از این تعداد تنها چهار شهر توانستهاند سقف جمعیتی پیشبینی شده برای اسكان در این شهرها را تحقق بخشند.
شهر جدید پردیس با 125 درصد تحقق برنامه پیش بینی شده ی اسكان جمعیت، شهر جدید صدرا با 120 درصد، شهر جدید هشتگرد با 110 درصد و شهر جدید اندیشه با 107 درصد جمعیت اسكان یافته، در این مجموعه موفقتر از بقیه بودهاند.
اما با این حال متولیان ساخت شهرهای جدید با وجود انتقادهایی كه در مورد شهرهای جدید وجود دارد ، بر موفق بودن این پروژه تاكید دارند.
سیاستهای توسعه شهری كشور از سال 1364 آغاز شد و یكی از راه های پیش برد این سیاست ، احداث شهرهای جدید بود.
سال 1368
در اسفند سال 1368 ضوابط مكانیابی شهرهای جدید تصویب شد. بر اساس این مصوبه، مكانیابی شهرهای جدید به منظور جلوگیری از رشد شهرهای بزرگ و همچنین رفع نیاز اسكان در مراكز جدید توسعه اشتغال، بر پایه امكانات و قابلیتهای موجود كشور در زمینه كشاورزی، صنعت و معدن، فرهنگ و آموزش است.
سال 1371
هیات وزیران مرداد سال 71، آییننامه ایجاد و احداث شهرهای جدید را تصویب كرد: «بر اساس ماده یك این آییننامه، شهرهای جدید به مكانی اطلاق میشود كه در محدوده آن برای اسكان و فعالیت جمعیتی بیش از 50 هزار نفر یا دست كم 10 هزار واحد مسكونی به اضافه ساختمانها و تاسیسات مورد نیاز عمومی، اجتماعی و اقتصادی ساكنان آن در خارج از حوزه شهری و حریم استحفاظی شهرهای موجود پیش بینی شده باشد.
سال 1380
در بهمن سال 1380 آییننامه ایجاد و احداث شهرهای جدید به قانون تبدیل شد، اما این قانون سطح توقع ها را از شهرهای جدید كاهش داد. در ماده یك این قانون آمده است: "شهرهای جدید به نقاط جمعیتی اطلاق میشود كه در چارچوب طرح مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در خارج از محدوده قانونی و حریم استحفاظی شهرها _ هر كدام كه بزرگتر باشد برای اسكان حداقل 30 هزار نفر به اضافه ساختمانها و تاسیسات مورد نیاز عمومی، خدماتی، اجتماعی و اقتصادی ساكنان آن پیشبینی شود."
در مرداد سال1382 هم آییننامه اجرایی این قانون بنا به پیشنهاد وزارت مسكن و شهر سازی به تصویب هیات وزیران رسید.
شهر جدید هشتگرد
شهر جدید هشتگرد با 4 هزار هكتار مساحت از جمله بزرگترین شهرهای جدید ساخته شده در این 20 ساله بوده است. ساخت این شهر از اواخر دهه 60 آغاز شد و گرچه بخشهایی از آن هنوز در دست ساخت است، اما تا پایان سال 83، 38 هزار و 400 نفر در این شهر اسكان یافتهاند. یعنی 10 درصد بیش از آن چه كه برنامه ریزان شهر های جدید برای این شهر در نظر گرفته بودند که به نظر می رسد با این روند توان پر کردن سقف جمعیتی پیش بینی شده برای این شهر، یعنی، 50 هزار نفر فراهم باشد.
این شهر از جمله چهار شهر جدید بزرگ در اطراف، كلانشهر تهران است. سه شهر دیگر اندیشه، پرند و پردیس است. جالب اینجاست، این موضوع عامل اصلی رشد جمعیت در این منطقه بوده گرچه شهر جدید هشتگرد دورترین شهر به تهران در میان سه شهر دیگر است. اما وضعیت دسترسی آن به تهران از طریق آزاد راه تهران به قزوین، جاده قدیم تهران _ قزوین و اخیرا اتصال خط متروی تهران _ كرج و كرج _ هشتگرد در سالهای آینده در وضعیت بهتری نسبت به دیگر شهرها قرار دارد.
عملیات زیربنایی در شهرهای جدید
بر اساس آییننامههای اجرایی، شهرهای جدید باید در زمینه احداث معابر (عملیات خاكی، روسازی، جدولكاری، پیادهسازی)، احداث تاسیسات شهری (تامین و انتقال آب، جمعآوری و انتقال فاضلاب، تصفیه خانه آب و فاضلاب، توزیع و انتقال برق، شبكه روشنایی، انتقال و اجرایی شبكه گازرسانی، مخابرات)، احداث خط آهن شهری برای اتصال شهر مادر به شهر جدید به منظو رتسهیل در رفت و آمد شهروندان، احداث پل و تقاطعهای غیر همسطح در محل تقاطع جادههای برونشهری در بعضی از شهرهای جدید، طراحی و آمادهسازی مجموعه کشت گلخانهای در حاشیه شهرهای جدید و احداث اتوبان بین شهری اقدام کنند.
بر اساس گزارش شركت عمران شهرهای جدید تاسیسات زیربنایی شهر جدید هشتگرد بر اساس استانداردها صورت گرفته است. این تاسیسات شامل تامین آب، ایجاد شبكه برق، فاضلاب، تلفن در قالب تونل تاسیسات مشترك شهری است . از جمله مزیتهای شهرهای جدید به شهرهای با قدمت بیشتر مثل تهران، احداث " تونل تاسیسات مشترك شهری"است. اما فعالیتهای انجام شده در شهر جدید هشتگرد در سه فاز انجام شده، كه در این میان تنها تاسیسات زیربنایی فاز دو شهر هشتگرد تكمیل شده است. در فاز یك هنوز 22 درصد و در فاز سه 30 درصد از كار باقی مانده است.
یكی از شاخصها و نقاط مثبت شهر جدید هشتگرد به نسبت دیگر شهرهای جدید كشور احداث سیستم كشت گلخانهای یا هیدروپونیك در این شهر است كه به بهرهبرداری رسیده است و یکی ازاهداف اصلی ایجاد این شهر ها یعنی اشتغالزایی تحقق پیدا کرد چیزی که دیگر شهر های جدید از آن بی بهره هستند.
ظرفیت جمعیت پذیری
ظرفیت جمعیت پذیری شهر جدید هشتگرد 50 هزار نفر است. این در حالی است كه پیش بینی جمعیت تا پایان برنامه سوم 35 هزار نفر بود.
شهر جدید هشتگرد در سال 1378 شروع به پذیرش جمعیت كرد و در همین سال 4 هزار و850 نفر، در سال 1379، 10 هزار و 150 نفر ، در سال 1380، 5 هزارو 100 نفر، در سال 1381، 3 هزار و 100 نفر، در سال 1382 ، 5 هزار و200 نفرو در سال 1383 10هزار نفر در این شهر ساكن شدند كه در مجموع تا پایان سال 83 این شهر در حدود 38 هزار و 400 نفردر شهر ساکن شدند.
ساخت و ساز
فعالیت های انجام شده در زمینه ساخت و ساز های غیر مسكونی در این شهر تا پایان سال1383 شامل 21 واحد آموزشی ،یك واحد فرهنگی ، 201 واحد تجاری ، 9 واحد خدماتی، 19 واحد اداری و 2واحد بهداشتی بود.
همچنین 2 واحد آموزشی ، 278 واحد تجاری، یك واحد خدماتی ،56 واحد اداری و 2 واحد بهداشتی در این شهر در حال احداث است .
تعدادی از واحدهای مسكونی ساخته شده در این بخش به صورت انفرادی ، بخش عمده ای توسط تعاونی ها و تعدادی هم با مشاركت انبوه سازان مسكن بوده است. به طوری كه در هشتگرد 8 هزار و 142 واحد تا پایان سال 1383 توسط تعاونی های مسكن تكمیل شده است ، 11 هزار و 939 مورد هم در حال احداث است.
همچنین 450 مورد از واحد های مسكونی تكمیل شده تا پایان سال 83 در این شهر توسط افراد حقیقی و به صورت خصوصی احداث شده است و 400 مورد آن هم در حال احداث است.
ضمن اینكه انبوه سازان مسكن هم در بخش ساخت واحد های مسكونی در شهر جدید هشتگرد بیكار ننشستند. حدود یك هزار و 248 مورد از واحد های ساخته شده در این شهر توسط انبوه سازان مسكن احداث شده است و 4 هزار و 733 مورد هم در حال احداث است.
UAN"
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|