
احیای خانه الفت، واقع در محله دربند، تجربه ایست در حفظ و بازگرداندن جریان زندگی به بنایی از دوره مدرن. هدف گروه معماری نقش فیروزه بر این بود که بهعوض نگهداری بنا در ظاهر اولیه، با الحاق عناصر جدید و اعمال تغییراتی در فضاهای داخلی، امکان زندگی بهتر را برای کاربر امروزی فراهم کند.
خانه الفت - قبل از بازسازی
خانه الفت - بعد از بازسازی
در هر زمانه، شکل بناها و ساختمانها و بهطورکلی همه عوامل بیانکننده نوع معماری معرف اندیشه و گرایش سازندگان آنها و بازگوکننده ذهنیت جامعه آن روزگار هستند. معماری دوره پهلوی (1300-1357 ه.ش) از جمله ادوار تاریخ معماری ایران است که به لحاظ دوره کوتاه شکلگیری و تعدد بناهای آن نیازمند شناخت، تحلیل و توجه فراوان است.
از اواسط حکومت قاجاریان روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی ایران با کشورهای اروپایی افزایش یافت. اما ازآنجاییکه اکثر قریب بهاتفاق این کشورها سرزمینهای صنعتی و پیشرفتهای بهحساب میآمدند و نیز ایران در آن هنگام از لحاظ صنعت و نظام اقتصادی در پایینترین سطح ممکن به سر میبرد درنتیجه به بازاری برای مصرف دست آوردهای دولتهای اروپایی بدل گردید. این روند در زمان حکومت رضاخان سرعت بیشتری به خود گرفت آنچنانکه علاوه بر وسایل و خدمات صنعتی، اندیشه و جریان فکری نوین اروپایی یا همان مدرنیته اوضاع جاری کشور را دستخوش تغییر قرار داد. در اثنای این تحولات، معماری کهن و ریشهدار همچون دیگر جنبههای زندگی ایرانیان دچار انقطاع و گسست از گذشته شد و جنبش معماری مدرن به راه افتاد. تبدیل معماری درونگرا به معماری برونگرا و نفی داشتهها و تجارب گذشته حاصل شکلگیری اندیشه وارداتی و مدرن است.
میتوان گفت در بازه بیستساله 1300-1320 معماری ایران دستخوش تغییرات بسیار عظیمی قرار گرفت و جریان حاصل (معماری مدرن) در عصر پهلوی دوم به شکل تکاملیافتهای پا به عرصه وجود گذاشت. اما این جریان به دلیل شکلگیری ناگهانی و عدم انطباق با بستر فرهنگی جامعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، که اندیشههای دینی بهصورت تفکر غالب به وجود آمد، در گوشهای به انزوا نشست.
در دوره معاصر که ارزش ابنیه مدرن با رشد قیمت زمین این بناها رو به کاهش و نزول نهاده است، هر روز در گوشه و کنار شهر شاهد تخریب بیرویه آثاری ازایندست میباشیم. وجود چنین ساختارهایی با کیفیت بالای بصری نسبت به ساختمانهای جدید در شهرهای امروزی از ارزش و اهمیت بالایی برخوردارست. از ویژگیهای بارز این سبک میتوان به شکل کالبدی متنوع و احیای مجدد به دلیل نزدیکی دوره ساختشان با دوره معاصر اشاره کرد. در این مطلب به شرح پروژه احیای خانه الفت، یکی از خانههای باقیمانده از دوره پهلوی دوم میپردازیم.
خانه الفت - قبل از بازسازی
خانه الفت - بعد از بازسازی
احیای خانه الفت، واقع در محله دربند، تجربه ایست در حفظ و بازگرداندن جریان زندگی به بنایی از دوره مدرن. هدف گروه معماری نقش فیروزه بر این بود که بهعوض نگهداری بنا در ظاهر اولیه، با الحاق عناصر جدید و اعمال تغییراتی در فضاهای داخلی، امکان زندگی بهتر را برای کاربر امروزی فراهم کند.
ازجمله این اقدامات ترکیب یک دستگاه پله معلق و آسانسور به جداره اصلی، گسترش نورگیر داخلی بهمنظور تنظیم گرمایش و سرمایش طبیعی و افزایش نور رسانی به فضاهای داخلی است. تغییر شکل جانپناه تراسها کیفیت بصری خانه را نهتنها برای ساکنین بلکه برای رهگذران دوچندان کرده است.
تصاویر بیشتر:
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|