رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از تهیه پرونده مسجد صخرهای روستای عنصرود برای ثبت در فهرست آثار ملی كشورمان خبر داد.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، تراب محمدی در بازدید از مسجد این روستا، افزود: روستای پلكانی عنصرود با داشتن مسجدی با مساحتی بیشتر از مسجد روستای كندوان، صاحب بزرگترین مسجد صخرهای كشور است.
وی مساحت این مسجد را بالغ بر 500 متر مربع عنوان كرد و گفت: هرچند كه طی كارشناسیهای صورت گرفته، قدمت مسجد صخرهای عنصرود به دوره ایلخانی میرسد اما كنده كاریها و معماری خاص به كار رفته در این بنا نشان از قدمت بیش از 1500 ساله آن دارد.
محمدی با بیان اینكه ورودی به گونهای تعبیه شده كه كاربری ابتدایی مسجد در آن بعید به نظر میرسد، تشریح كرد: طبق گمانه زنیها و شواهد به نظر میرسد مسجد صخرهای عنصرود پیش از این، مكانی مقدس و جایی شبیه نیایشگاه بوده كه پس از اسلام به عنوان مسجد مورد استفاده قرار گرفته است.
رئیس شورای ثبت آثار تاریخی و فرهنگی استان با اشاره به ویژگیهای این مسجد خاطرنشان كرد: مسجد با كمترین امكانات گرمایشی و سرمایشی برودت هوا را تغییر داده و در زمستانها گرم و در تابستانها هوایی خنك دارد.
محمدی یادآور شد: مسجد دارای دو ورودی جداگانه برای خانمها و آقایان، محرابی ایلخانی و نیز مكانهایی برای قرار دادن جانماز و مهر و چادر شب بانوان است.
وی با تاكید بر نقش ویژه این مسجد در میان مردم روستا اظهار داشت: مردم عنصرود بسیاری از رسوم و آیین های بومی و مذهبی خود را در این مسجد به جا می آورند، كه یكی از شاخص ترین آنها تجمع مردم در اولین روز زمستان در آنجا و شروع ختم قرآن است به طوری كه آخرین سوره های كلام الله را در لحظات تحویل سال نو در این مسجد قرائت می كنند.
محمدی تصریح كرد: این مسجد در بین اهالی بسیار مورد احترام بوده و تمام مراسم مذهبی بدون اینكه دعوتی صورت بگیرد و با استقبال بسیار از سوی مردم در آن برگزار می شود.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به مرمتهای مورد نیاز این مسجد، گفت: خوشبختانه این بنا در وضعیت پایداری به سر برده و با توجه به صخرهای بودن، نیاز به مرمتهایی نظیر تزئینات ندارد.
محمدی تشریح كرد: در معماری صخرهای، اصلی ترین مرمت عملیات استحكام بخشی است كه با توجه به اینكه عوامل تخریبی نظیر رطوبت، فرسایش و نازك شدن تدریجی دیوارهها در دورههای اخیر روی بنا تاثیرگذار نبوده، مسجد عنصرود نیاز به مرمت چندانی ندارد.
وی خاطرنشان كرد: برخی از اماكن عمومی روستای عنصرود به دلیل آب و هوای سرد منطقه و پلهای بودن به صورت صخرهای ساخته شده اند، كه علاوه بر مسجد، حمام روستا نیز از چنین معماری و ظاهری برخوردار است.
محمدی اظهار امیدواری كرد: ثبت ملی مسجد صخرهای روستای عنصرود علاوه بر حفظ و نگهداری این اثر منحصر بفرد، منجر به معرفی و جذب بیش از پیش گردشگران به این روستای زیبا و ویژه خواهد شد.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|