مسجد امام در بروجرد با وسعتی قریب به 7000 مترمربع بزرگترین مسجد تاریخی غرب کشور است.
به گزارش خبرنگارخبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه لرستان، مسجد امام خمینی(ره) که در زمان خود مسجد جامع شهر بوده است، در مجاورت بازار اصلی بروجرد قرار دارد.
به گمان کارشناسان، مسجد امام(ره) در محل مسجدی قدیمیتر (احتمالاً مسجد جامع حدیث) احداث شده اما بنای مسجد فعلی در دوره زندیه آغازشده است و اقدامات تکمیلی به ویژه تزئینات وابسته به معماری این اثر ارزشمند، در دوران قاجار اتمام پذیرفته است.
این بنا از نوع مساجد چهار ایوانی است که ایوانهای شرقی و غربی به طور کامل و ایوانهای شمالی و جنوبی با اندکی تفاوت با هم قرینه هستند.
بخشهای اصلی مسجد شامل گنبدخانه، شبستانهای غربی و شرقی، شبستان زمستانی، حجرههای فوقانی محل اسکان و تحصیل طلاب علوم دینی، برفانداز، قاضی شرف و ...، است.
این مسجد دارای سه ورودی از جهات شمال، غرب و شرق بوده و عمده تزئینات بکار رفته در این اثر تاریخی شامل کاشیکاری، تزئینات چوبی و کتیبههای گچی با مضامین آیات قرآن و احادیث پیامبر(ص) و ائمه اطهار است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد در این رابطه به خبرنگارایسنا، گفت: در مركز بافت قدیم بروجرد، مسجدی بزرگ با وسعتی قریب به 7000 مترمربع به نام مسجد امام(ره) وجود دارد.
حجتالله یارمحمدی، افزود: گویا این مسجد بر روی مسجدی قدیمیتر(احتمالاً جامع حدیث) ساخته شده كه به استناد كتبیه گچی موجود در ایوان غربی، سال اتمام دو ایوان شرقی و غربی را شعبان سنه 1209 هجری قمری ذكر میکند.
وی اظهارکرد: متن كتبیه چنین است «عمل استاد اسكندر تبریزی، این دو طاق مقرنس بتوسط جناب مستطاب میرزا معصوم اتمام پذیرفت سنه شعبان المعظم 1209 » این تاریخ در چند جای دیگر از جمله ازارههای سنگی ایوان شمالی نیز دیده میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد، تصریح کرد: این بنا دارای سه ورودی در جهات شرق، غرب و شمال بوده كه با توجه به احداث خیابانهای جعفری و صفا در دو جهت غرب و شمال در شصت سال اخیر بافت معماری این دو جناح مورد تغییر و تحولاتی قرارگرفته است.
یارمحمدی ادامه داد: قبل از احداث خیابانهای مذكور، بنا در مركز بافت تجاری و ازسه طرف با آن مرتبط بوده كه از ویژگیهای بارز این بنا است.
وی خاطرنشان کرد: مسجد امام از نظر فرم از نوع مساجد چهار ایوانی و از نظر پلان شبیه به مسجد امام تهران و مسجد نبی قزوین بوده ولی از آنها بزرگتر است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد، ادامه داد: سه ورودی مذكور در پشت ایوانهای شمالی، شرقی وغربی واقع شده كه پس ازعبور از یك هشتی و دالانها به فضای حیاط راه مییابند.
حجتالله یارمحمدی اضافه کرد: ایوان جنوبی و فضای گنبد خانه مهمترین بخش بنا بوده كه دو شبستان با ستونهای سنگی ظریف در طرفین آن احداث شده است.
وی گفت: در قسمت جنوب ایوان غربی شبستان زمستانی كه حدود 1.5 متر در كف حیاط پائینتر بوده با پوشش طاق و تویزه احداث شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد، افزود: عمده تزئینات بنا، كاشیهایی خشتی با نقش اسماء ائمه اطهار با خط كوفی بنایی، ازارههای سنگی با نقوش گیاهی و اسلیمی و تزیینات آجری است.
یارمحمدی اظهارکرد: در سال 1293 هجری قمری تعمیرات اساسی در بنا صورت پذیرفته و تزئیناتی نیز به آن اضافه شده است از جمله در منبتكاری كه تاریخ 1293 روی آن منقوش بوده و بر روی ورودی شمالی مسجد نصب شده قابل مشاهده است.
وی ادامه داد: قدر مسلم این است كه ساخت مسجد در اواخر دوره زندیه و یا اوایل حكومت قاجار پایان یافته كه قدمت آن از مساجد دیگر به استثناء مسجد جامع بیشتر و شاید الگویی برای ساخت آنها بوده است.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|