بی توجهی مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری جزیره هرمز موجب شده تا آثار باقی مانده با قدمت بیش از یک قرن در کشاکش توسعه، تخریب و فراموش شود.
جزیره هرمز به لحاظ پیشینه تاریخی درخشان خود سکونتگاه اقوام مختلفی در طول تاریخ بوده اوج تمدن و شکوه هرمز به عصر قبل از صفویه می رسد که با هجوم مغولان به کشور ایران شهر هرمز قدیم (حوالی نخل ابراهیمی میناب) در معرض تهدید قرار گرفت و امیر سیف الدین حاکم هرمز به همراه اهالی شهر آنجا را ترک کرده و به جزیره جرون که هم از ساحل فاصله چندانی نداشت و هم امنیت داشت مهاجرت کردند و آنجا را از حاکم قیس (کیش) خریدند و به یاد شهر خود این جزیره را هرمز نام نهادند.
با رونق تجارت دریایی هرمز به یکی از شهرهای پیشرفته و آباد آن زمان تبدیل شد به طوری که روزانه حدود 300 کشتی بار و متاع فراوانی از هرمز می بردند و یا به آنجا کالا وارد می کردند. جمعیت هرمز در آن زمان حدود 40 هزار نفر می رسید و همین مزایا باعث شد "آلبو کرک" دریا سالار پرتغالی هرمز را اشغال می کند و این نقطه برای تقویت استعمار آن زمان یعنی پرتغال بهره فراوانی ببرد.
عمده آثار تاریخی هرمز مربوط به همان زمان است که می توان به آنها بازار زعفرانی (محل خرید و فروش ادویه جات)، قلعه پرتغالیها، مکتب خانه ها، قصر صورت، قصر بی بی گل، برج گلک، برج تیر انداز، برج ناقوس، برکه صورت، برکه هشتاد گزی، اسکله سنگر محدلی، بازار چهل ستون، انبارهای معدن و برج ناصر اشاره کرد.
محمد زرنگاری نماینده هرمزگان در شورایعالی استانها در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: از جمله آثاری که در جزیره هرمز متاسفانه به خاطر برخی بی توجهی ها در طول سالیان گذشته به صورت کامل نابود و یا کمی از آن باقیمانده است بازار چهل ستون، برج گلک، قصر بی بی گل و برج تیرانداز است که اثری از آن باقی نمانده است.
رئیس شورای شهر هرمز با انتقاد از این بی توجهی ها بیان داشت: از طرفی بی توجهی به بناهای تاریخی موجود و تعمیرات غیر اصولی برخی آثار دیگر هم باعث شده سایه تخریب و نابودی بر سر آثار باستانی این جزیره سایه بگستراند.
وی عنوان کرد: مرمت غیر کارشناسی مکتب خانه ها با سنگ و سیمان و مرمت غیر اصولی قلعه پرتغالیها که به جای ساروج از گچ استفاده شد با اولین بارندگی فرور ریخت و بی توجهی به خانه و بازار زعفرانی منزل جری پولاک و برکه های تاریخی و نبود تابلو راهنما و حریم مشخص می توان در این زمینه ذکر کرد.
زرنگاری نیز از کشف شهر خفته ای در زیر شهر جدید هرمز خبر داد و گفت: در حفاریهای فاضلاب شهر هرمز نشان داد که در زیر شهر فعلی شهری تاریخی خفته است که وجود تونلها و اتاقها با معماری زیبا، کوزه ها، کاسه و بشقاب های زیبا در این حفاری ها نشان از تمدن خفته ای در زیر زمین داشت که جای کاوش بسیاری دارد.
وی خواستار شد:که میراث فرهنگی و گردشگری استان در خصوص حفاظت از آثار تاریخی، نصب تابلو راهنما، مشخص کردن حریم، مرمت اصولی، تهیه بروشور و شناسنامه آثار ایجاد دیوار حفاظتی برای جلوگیری از ورود آب دریا به حریم قلعه، تخریب بناهای مزاحم آثار و سایر اقدامات مرتبط اقدامت عاجل انجام دهد تا آثار تاریخی هرمز بیش از این آسیب نبیند.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|