قلعه آقالبلاغ شهرستان بروجرد یکی از آثار تاریخی به جامانده از روزگار کهن می باشد که چون نگینی در بستر طبیعت بکر وآرام این شهرستان استوار شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه لرستان، در فاصله 24 کیلومتری محور بروجرد - اراک قلعهای استوار شده که اثری گرانبها و ارزشمند از روزگاران کهن است.
این قلعه تاریخی به نام آق البلاغ و قلعه پرویزخان شهرت دارد و در کنار روستای آق البلاغ شهرستان بروجرد بنا شده است.
بنابر اطلاعات حاصله این قلعه که چون نگینی در بستر طبیعت بکر و آرام استوار شده و به فرمان یکی از اعیان منطقه احداث و به عنوان اقامتگاهی زیبا و استراحتگاهی تابستانی مورد استفاده بوده، دارای چهار برج است و همانند بسیاری از قلعههای ایرانی دارای یک درب ورودی با دو لنگه درب چوبی بوده که در طرفین درگاه دو خواجهنشین احداث شده و باگذر از این ورودی به یک دالان مسقف و سپس حیاط مرکزی مرتبط میشود که خود به دو بخش نسبتاً مجزا تقسیم میشود.
در قسمت سالمتر بنا که شواهد، مبین الحاقی بودن آن در دورههای پس از ساخت بوده، دو طبقه احداث شده و طبقه زیرین شامل یک اسطبل ستوندار با طاقهای آجری است که به طرز ماهرانهای اجرا شده است.
طبقه فوقانی دارای یک ایوان به ارتفاع 60 سانتیمتر از کف حیاط بوده که نمای آن را با سه طاق نیم دایره آجری در کمال سادگی آراستهاند.
در پشت این فضای نیمه باز یک پس تالار پنجدربی و در طرفین آن دو طاق قرینه ایجاد شده که نمای بیرونی آن با تزئینات آجری و طاقهای قوسی نیم دایرهای مزین شده است.
سایر مکانهای لازم مانند مطبخ، تنور، خانه، انبار علوفه و ...، در قسمت چپ ورودی اصلی احداث شده و تمامی فضاهای لازم جهت اسکان و زندگی را تکمیل میکند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد در این رابطه به خبرنگار ایسنا، گفت: قلعه آق البلاغ به لحاظ معماری و ارزش و اعتبار تاریخی، ارزشمند بوده و در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسید.
"حجتالله یارمحمدی" افزود: بستر و تپهای که قلعه در آن احداث شده محوطه تاریخی بوده و این قلعه متعلق به مرحوم پرویزخان از اعیان و خوانین آن منطقه بوده است.
وی اظهارکرد: این قلعه دارای چهار برج بوده که در چهار کنج آن احداث شده و همانند بسیاری از قلعههای ایرانی دارای یک ورودی رفیع با درب دولنگهای چوبی و تزئینات آجری است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد، تصریح کرد: بخشهای داخلی این قلعه در گذشته دو حیاط داشته که متأسفانه بخش داخلی آن آسیب جدی دیده و بخش عمده روند مرمت و بازسازی آن روی بخش داخلی است.
یارمحمدی ادامه داد: ضلع غربی در سالها پیش براساس مستندات دوران قاجار تجدید بنا شده ولی بر اساس شواهد، قلعه از قدمت بیشتری برخوردار است.
وی خاطرنشان کرد: به لحاظ اجتماعی این قلعه محل استقرار نوعی حکمرانی مالك محلی بوده که هم احشام مربوط به مالک در بخشی از قلعه نگهداری میشده و هم از یک نقطه بالا بر روستا و اراضی پیرامون اشراف داشته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد، اضافه کرد: این قلعه در کنار قلعه دهکرد واقع شده و در نزدیکی آن راه ارتباطی وجود دارد که در گذشته از همین راه تردد صورت میگرفته است.
یارمحمدی اضافه کرد: پس از احداث مسیر اصلی جاده بروجرد - اراک، این راه تبدیل به راه فرعی شده و احداث این قلعه به دلیل مسائل امنیتی بوده است.
وی با بیان اینکه قلعه دهکرد در فاصله هشت کیلومتری این قلعه واقع شده است، گفت: این قلعه محل استقرار و اسکان خوانین منطقه و همچنین محلی برای حفظ اموال و نظارت بر املاک و جمعآوری اقلام باغی بوده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد، اظهارکرد: فضای قلعه معمولاً ساختاری درونگرا داشته و دارای یک حیاط مرکزی بوده و پیرامون کل قلعه را فضاهای مسقف محصور کرده است.
یارمحمدی افزود: ضلع غربی یک بخش مسکونی دارد که یک آغل بزرگ و درطرفین آن فضاهای دیگر برای استفاده وجود داشته است.
وی تصریح کرد: مرمت این قلعه از سه سال پیش شروع شده ولی آسیب آن زیاد است و اعتباری که برای مرمت آن اختصاص یافته، کافی نیست.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد، ادامه داد: قسمت شمالغربی یکی از برجها کاملاً مرمت شده و پشت بامهای موجود نیز مرمت و بخشهایی از آن کاملاً بازسازی شده است.
یارمحمدی اضافه کرد: تعویض تیرهای فرسوده و اجرای طاقها به خوبی انجام شده و در حال حاضر سر درب که مشکل بزرگی داشته به طور کامل در حال تعمیر و بازسازی است.
وی اضافه کرد: اگر اعتبارات استمرار داشته باشد بخشهای دیگر آن را نیز مرمت خواهیم کرد.
گفتنی است؛ این بنای تاریخی به شماره 4366 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|