خانه ژنی آراکلیان نزدیک خانه میرزا کوچک خان است اما شانسی که خانه میرزا آورده را نیاورده است. مالکان جدید خانه ژنی تصمیم به تخریب آن گرفته اند. شهرداری رشت میگوید که از سازمان میراث فرهنگی استعلام و این سازمان مجوز تخریب را صادر کرده است.
خبرگزاری میراث فرهنگی- گروه میراث فرهنگی- این روزها تخریب خانههای تاریخی دیگر چندان عجیب نیست. خانههای تاریخی یکی یکی تخریب میشوند و بخشی از هویت شهرهای ایران را به خود از بین میبرند.
خانه ژنی، یکی از این خانههاست. این خانه تاریخی ژنی در محله استادسرا شهر رشت و در مجاورت اداره آتش نشانی به پلاک 1-3-5 قرار دارد . گفته میشود، خانه تاریخی ژنی از جمله بناهای ارزشمند است که قدمت آن مربوط به به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول است .این بنا به اسم مالک گذشته آن خانم ژنی آراکلیان معروف است
آخرین کارشناسی ها از این خانه نشان میدهد که خانه تاریخی ژنی آراکلیان دارای حیاط نسبتا بزرگی در سمت جنوبی و یک حیاط کوچکتر در سمت شمال است و بنای خانه به صورت شمالی – جنوبی دربین این دو حیاط با کف فرش قلوه سنگ قرار دارد. ورود به حیاط از طریق در چوبی زیبا که در سر در آجری ساده تعبیه شده، انجام میشود .
با این وجود، این خانه فراموش شده و هرگز مورد توجه مسئولان میراث فرهنگی قرار نگرفته است. خانهای که میتوانست در کنار خانه میرزا کوچک خان مجموعه توریستی منحصربه فردی در رشت ایجاد کند.
نه تنها خانه بلکه حیاط بنا با دیوارهای آجری و طاق نماهای دوره قاجار تزیین شده است . نمای دیوارها از داخل به صورت طاق نما و از نمای بیرونی به صورت آجرچینی ساده است .پلان بنا به صورت L شکل و در دو طبقه ساخته شده است.برای جلوگیری از نفوذ رطوبت ، بنا بر روی کرسی چینی به ارتفاع 1 متر ساخته شده است .
در هر طبقه ایوان باریکی در ضلع رو به حیاط بنا قرار دارد . ستون های ایوان طبقه همکف به صورت آجری و در طبقه اول از ستون های چوبی ساده استفاده شده است .اکثر اتاق های طبقه اول و همکف با در و پنجره های دولت و چهار لت دارای تزیینات چوبی زیبا هستند به ایوان بنا راه دارند .
طبقه اول و دوم بنا از طریق یک راه پله دارای کاشی کاری های زیبا و نرده چوبی با تزیینات صراحی به هم متصل می شوند .اتاق ها دارای سقف نسبتا بلند هستند و دیوار اتاق ها با نقاشی و گچ بری های زیبا تزیین شده است
سقف بنا به صورت چهار شیب و با پوشش سفالی است ( البته سفال ها بر روی سقف حلبی چیده شده اند و این نشان دهنده آن است که در دوره ای سقف بنا تعمیر شده است . )سقف دارای شیرسرهایی با برش های ساده در دامنه بوده و سقف طبقات نیز چوبی است.
گرمایش بنا به وسیله بخاری ذغال سنگی که در دیوارهای قطور بنا تعبیه شده اند تامین می شود. تعداد و محل قرار گیری بخاریها به گونه ای است که کلیه فضاها دارای بخاری هستند و برخی از اتاق ها نیز دارای دو بخاری هستند. این بخاریها دارای دو دریچه چدنی هستند که دریچه پایینی برای ایجاد مکش هوا نقش موثری دارد. نمای خارجی بخاریها به نظر می رسد از جنس فلز به کار رفته در پوشش سقف باشدکه به راحتی هوای گرم را به فضای داخلی انتقال می دهد. ماده سوختی این بخاریها ذغال سنگ و چوب بوده است.
سرمایش بنا نیز با توجه به قطر دیوارها و تعداد بازشوهای زیاد و نسبتا بزرگ ساختمان و همچنین رعایت اصول اقلیمی به صورت طبیعی انجام می شده است .این بنا دارای بازشوهای بزرگ و به تعداد زیاد است که به نظر می رسد به دلیل شرایط اقلیمی منطقه و ایجاد کوران ،اینچنین ساخته شده اند
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|