مشخصات پروژه
نام پروژه:دفتر اسناد رسمی 1103 تهران
محل پروژه:ایران - تهران
طراحی و اجرا:گروه معماری رازیگران
آرشیتکت:عمید الدین خاکی
کارفرما:ارشیا فیروز فر- سردفتر اسناد رسمی 1103 تهران
سال اجرا:1392 خورشیدی
رضا سخایی-خبرنگار جامعه آنلاین معماران ایران- به تازگی گروه معماری رازیگران، طراحی و اجرای دفتر اسناد رسمی 1103 تهران را به انجام رسانده است. فضای مدرن و خاص این پروژه، طراحی خاص المانها و بازی هوشمندانه با نور - که به حق برای یک دفتر اسناد رسمی دور از انتظار و شوکه کننده است - بازدید از پروژه را با حال و هوای جالبی همراه می نماید.
کارفرمای پروژه جناب آقای ارشیا فیروز فر – مهندس عمران و کارشناس حقوق – سردفتر اسناد رسمی 1103 تهران هستند که خود دستی بر آتش طراحی داشته و توانسته اند با ترکیب دید مهندسی و قضایی خود و استفاده از نگاه خلاقانه و تخصص آرشیتکت پروژه، دفتری منحصربفرد برای خود و همکارانشان پایه ریزند.
|
ارشیا فیروزفر - کارفرمای پروژه |
ایشان که پس از کارکرد چندماهۀ طرح اخیر و جمع بندی نظرات مشتریان و همکاران در خصوص طراحی جدید دفترخانۀ 1103، در کلام طنز خود %120 از آرشیتکت پروژه رضایت دارند، بر این اعتقادند که اگر چه همواره دفاتر اسناد رسمی از سال 1312 و پس از تصویب قانون ثبت در کشور، با نخوتی تاریخی در طراحی و فضاسازی همراه بوده اند، می بایست همگام با ذائقۀ فضایی دنیای امروز، طرحی نو درانداخت و ساختارشکن که نه، ساختارساز جدیدی بود.
آرشیتکت پروژه – جناب آقای عمیدالدین خاکی (*) – در گفتگو با خبرنگار معماران، سازوکار خلق این طرح را مشتمل بر سه رأس هرمِ فاخرِ «نیاز مشتری – نیاز پرسنل – نیاز به زیبایی» می پندارند و معتقدند در فضایی که مشتری در آن احساس آرامش نماید، پرسنل، هوشمندانه در چیدمان فضایی خود قرار گیرند و همه ی اینها در کالبدی گیرا و بی تکرار واقع گردند، هدف غایی «معماری» به منصۀ ظهور کشیده شده و درروندی سه جانبه، اهداف سازمان را پیش خواهند برد.
|
عمیدالدین خاکی -آرشیتکت پروژه |
در کلام این آرشیتکت جوان و موفق - که تجربیات ارزنده و متعددی در «طراحی موزه» و طراحی های خاص اداری و تجاری دارند - روند طراحی پروژه که پس از رایزنی با سردفتر، پرسنل و درک نیازهای ذاتی و مدرن یک دفترخانۀ اسناد رسمی حاصل گردیده است، اینچنین بیان شده است :
چالش بزرگ تیم طراحی، جداره های بسیار نامتقارن و ناگونیایی بود که با توجه به انتظار کارفرما و نیاز به خلق فضاهایی منظم با چاشنی قرینگی ، لازم بود با طراحی سیستمی مدولار برای یک فضای اداری خاص، به بهترین نحو اصلاح گردند. لذا با همفکری همکاران ارزشمندم، سیستم کیوبینگ اختصاصی پروژه شکل گرفت و به دنبال آن فضاسازی مورد نیاز پروژه طراحی گردید. از سوی دیگر نه من و نه کارفرمای پروژه، به تکرار طراحی های مرسوم دفاتر اسناد رسمی قائل نبودیم، لذا به طرز وسواس آمیزی در استفاده از طرح و «رنگ چوبی» پرهیز نمودم و تلاش کردم رنگهای خالص سرمشق اهداف طرح باشند. یقین دارم «کشف» المانها و مفاهیم استفاده شده در این طرح، لذت زیادی را برای مخاطب به همراه خواهد داشت.
پروژه با نمادی از «مسیر تاریخی عدالت» آغاز میگردد ؛ مسیری که در ذهن مخاطب، یک مسیر نورانی و منتهی به خیر است. معبری دعوت کننده، غرق در نور و روشنایی که عبور از آن به سمبلی از «گشایش» منتهی میگردد : یک «فضای گشوده شده» که باز است، سفید است، روشن است و امیدی دارد بر نشاط، آرامش و نظم در امور. در کنار این نماد بارز وگویا، و در فضای انتظار دفتر، بستری فراهم شده است که به مخاطب حتی در انتخاب گونۀ محل سکون و انتظار، آزادی عمل می بخشد.
در ضلع دیگر فضای انتظار، سمبلی یافت میشود از «ترازوی قوۀ قضاییه»، ساده ولی دوست داشتنی، استوار و محکم، و روشن از جنس نور عدل خداوند–الله النّور السّمواتِ و الارض – که در آن مفهوم «قوۀ عدلیه» هویدا بوده و مخاطب در پناه آن وارد فضای کاری پرسنل شده و امور اداری خود را به انتها می رساند.
فضای کاری پرسنل به دور از هیاهو و غریو متعاملین حاضر در دفترخانه، فضایی آرام و دنج است. فضایی که به مدد دو پنجرۀ «صدابند»، جداره ها و نیز درب اتوماتیک آکوستیک، محلی است که ثبّات دفترخانه در آسایش کامل و با استفاده از کانترهای مخصوصی که به خوبی پاسخگوی تمامی نیازهای کار ثبتی ایشان، اعم از نور و تجهیزات الکترونیک و آرامش رنگ است، به رتق و فتق امور مشتری و دفتری می پردازند.
![]() |
|
درب انتهایی، محل ورود به دفتر اختصاصی سردفتر است. طراحی خاص درب شیشه یی ، بیانی دارد از صداقت رفتار و شفافیت کردار رأس هرم دفترخانۀ 1103 تهران، و نمادیست از گشاده رویی و حسن خلق ایشان؛ دربی که عموماً باز است و ارتباط پیوسته یی با پرسنل ومشتری دارد.
دفتر اختصاص سردفتر
فارغ از تمام تفکرات معمارانه و تجسمات خلاقی که آرشیتکت پروژه در خلق این فضا به کار برده است، حسن سلیقۀ معمار در طراحی سیستم های امنیتی خاص، نورپردازی خاص، ترکیب بدیع رنگ و بافت در جداره ها، طراحی فضاهای بایگانی مکفی، بهره گیری از تهویۀ مناسب، و نیز مبلمان هوشمندانۀ هر قسمت از پروژه، و نیز روشنفکری و معاضدت کارفرمای پروژه باعث گردیده است این پروژه، پروژه یی موفق، کاربردی و «پاسخگو» تلقی گردد؛ هرچند که واضح است ایجاد انگیزه و راندمان بالای پرسنل برای حضور و انجام وظیفۀ داوطلبانه در این فضا و نیز حسّ بازگشت مشتریان به این دفترخانۀ دوست داشتنی، نه تنها هزینه های انجام شده را توجیه می نماید، بلکه به عیان واضح است که در اندک زمانی، به سود دهی ریالی ویژه یی برای پروژه بدل خواهد شد.
تعدادی از روشنایی های استفاده شده در پروژه
باید ازعان کرد این پروژه از معدود پروژه هایی است اجرای آن بسیارحرفه ای و چه بسا بهتر از تصاویر سه بعدی طرح است. در زیر مقایسه تصویر سه بعدی و تصویر واقعی فضا آمده است:
![]() |
![]() |
تصویر واقعی فضا | تصویر سه بعدی طرح |
![]() |
![]() |
تصویر واقعی فضا | تصویر سه بعدی طرح |
برای اطلاعات بیشتر در مورد این پروژه به سایت www.razigaran.ir مراجعه فرمایید
(*) 1- لیسانس معماری
2- فوق لیسانس مرمت بناها و بافتهای تاریخی
3- فارغ التحصیل مقطع عالی تخصصی معماری - گرایش تکنولوژی - از دانشگاه نهران
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|
دیدگاهها
جالب بود