عضو هیات امنای اجلاس جهانی شهر اسلامی گفت: با وجود آنکه معیارهای احترام به ملکیت و حقوق شهروندی از دید اسلام یک دغدغه مهم محسوب میشود، مشاهده میکنیم که در کشورهای اسلامی روز به روز از این موضوع دور میشویم.
به گزارش خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مهندس مسعود نصرتی - عضو هیات امنای اجلاس جهانی شهر اسلامی و شهردار قزوین در نشست خبری اولین اجلاس جهانی شهر اسلامی با بیان اینکه وجود سبک زندگی و معیارهای غربی و آسیایی مترقی باعث شده در شهرهای اسلامی رنگ و بویی از معیارهای اسلام باقی نماند، افزود: این دلایل باعث شد با همراهی سازمان ملل متحد موضوع شهر اسلامی در دستورکار قرار گرفته و به آن پرداخته شود.
وی ادامه داد: در ایران بارها شاهد برگزاری همایشها و کنفرانسهای مختلف در دانشکدههای معماری، شهرسازی، علوم دینی و حوزههای علمیه بودهایم که تاکنون هیچ یک از این مطالعات به اجرا درنیامده است که تصمیم داریم با برگزاری این اجلاس ضمن آسیبشناسی شهر اسلامی و انجام مطالعات مختلف به این موضوع نگاهی اجرایی نیز داشته باشیم.
شهردار قزوین تصریح کرد: طی این اجلاس دو روزه که در نهم و دهم شهریور ماه که روز ملی قزوین نیز هست سندی تدوین میشود که بر اساس آن با برنامه دو ساله به جزئیات اصول و معیار شهر اسلامی پرداخته میشود.
نصرتی ادامه داد: در حال حاضر مشاهده میکنیم که هر روز تک بناهایی در شهرهای ایران ساخته میشود که رنگ و بویی از محلات، احساس تعلق به محلات و هویت اسلامی در آنها باقی نمانده است و امیدواریم با برگزاری این اجلاس در شهر تاریخی قزوین به این مفهوم بازگردیم.
دکتر حسن بلخاری - استاد دانشگاه تهران - نیز در این جلسه با اشاره به تدوین سند شهر اسلامی در این اجلاس و صدور بیانیه، با بیان اینکه در قرن 21 تمدنها هویت خود را از طریق اسناد تعریف میکنند، افزود: تمدن ایرانی اسلامی کشور ما سابقه طولانی دارد که برای تدوین سند این تمدن باید تلاش کنیم.
وی ادامه داد: یکی از اصول بنیادی که در تدوین این سند مورد توجه قرار میگیرد این است که در شهر اسلامی فرم و ساختار از معنا اخذ میشود. به عبارتی در اندیشه اسلامی به تلائم سازی فرم و معنا معتقدیم. که این فرم و ساختار یک شهر است که میتواند در جهت ظهور و هویت آن شهر و رسیدن ساکنان به اهداف اسلامی موثر باشد.
استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: همچنین در اندیشه اسلامی، وحی یا ربانیت خداوند در تبیین اصول نقش بسزایی دارد که به همین منظور در شهر اسلامی معنا و فرم شهر از حقایق وحی اتخاذ میشود.
به گفته وی در قرآن، آیاتی داریم که از شهر مطمئن، ایمن، دارای رفاه و ساختاری معنوی صحبت میکند که باید این حقایق در ساختار شهر اسلامی مدنظر قرار گیرد.
بلخاری با بیان اینکه هنر و معماری اسلامی از 100 سال گذشته برای غرب کاملا ناشناخته مانده است افزود: اما طی این مدت سنتگرایان برای شناساندن این هنر به جهان غرب تلاش بسیاری کردهآند و اکنون در دانشگاه هاروارد کرسی هنر اسلامی وجود دارد.
وی ادامه داد: برای نشان دادن ظرفیتهای هنر اسلامی باید ابتدا سند آن تدوین شود زیرا هر بند این سند مجموعهای از مبانی و معانی هنر اسلامی است.
بلخاری با انتقاد از نبود کتب جهانی در زمینه هنر اسلامی اظهار کرد: متاسفانه زبان ایرانی به شدت داخلی است و در عرصه علوم انسانی و هنر و تالیف کتب در این زمینه بسیار ضعیف عمل کردهایم که باید برای بهبود این مساله از زبان جهانی برای انتقال معنا استفاده کنیم.
بلخاری با بیان اینکه شهرداران موظف هستند به حقوق فردی احترام بگذارند افزود: نمیتوان کسی را مجبور کرد از فرمی که دلخواه دولت است برای ساخت بنا استفاده کند.
وی در خصوص راهکار مناسب برای اقدام دولتی در زمینه ارائه فرم معماری ایرانی اسلامی اظهار کرد:شهرداری باید تیمی متشکل از ایده پردازان و طراحان تشکیل داده و این تیم باید چندین فرم معماری شهری را تهیه کند تا این فرم به افرادی که تصمیم بر احداث یک بنا دارند، ارائه شده و این گونه علاوه بر احترام به کثرت و تنوع طلبی شهروندان ساختار مناسب شهر اسلامی نیز ارائه شود.
به گزارش ایسنا، دکتر عبدالحمید نقرهکار - عضو شورای عالی هدایت فنی اجلاس جهانی شهر اسلامی نیز در این نشست با بیان اینکه اکنون بی معیاری در حوزه زیبایی شناسی شهری غوغا میکند، افزود: در حوزه شهرسازی نظریه پردازیهای بسیار مثبتی داریم که هنوز به صورت یک ساختار منسجم درنیامده و برای آنکه این نظریه پردازیها در آینده به شکل قانون دربیاید نیازمند فرهنگسازی با اجرای همایشهای این چنینی هستیم.
رییس دانشکده معماری دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه معماران و تمدن شناسان جهان، تمدن ایرانی اسلامی را بینظیر میدانند، افزود: با این وجود میبینیم که در کلان شهرها به هیچ وجه با فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی هماهنگی نداشته و حتی در بعضی بخشها جهتگیریهای کاملا مغایر نیز مشاهده میکنیم.
وی افزود: تخریب محیط زیست و آثار ناخوشایند رویکردهای اقتصادی در کلان شهرها نشاندهنده عدم هماهنگی با همین معماری ایرانی اسلامی است.
نقرهکار افزود: ایجاد قوانین معماری و شهرسازی در کشور باید سازگار با معیارهای ایرانی و اسلامی بوده و تغییر کاربریها و سرانههای خدماتی نیز در آینده اصلاح شود.
وی تاکید کرد: تا شهروندان از حقوق خود در مسائل معماری و شهرسازی آگاه نباشند نمیتوانند روی مجریان شهرسازی نظارت داشته و تنها درگیر مسائل اقتصادی خواهند شد.
به گزارش ایسنا، پورزرندی - عضو شورای عالی سیاست گذاری اجلاس جهانی شهر اسلامی با بیان اینکه شهر اسلامی یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری است، افزود: متاسفانه در حال حاضر کمتر در شهرهای ایران شاهد معماری اسلامی هستیم و این اجلاس میتواند در تبیین دستیابی به هدف ایجاد شهر اسلامی و راه دستیابی به آن بسیار موثر باشد.
همچنین پوروزیری - مدیر مرکز منطقهای "برنامه بهترین عملکردها و راهبری محلی برنامه اسکان بشر ملل متحد" نیز در این نشست در خصوص هدف برگزاری این اجلاس اظهار کرد: غیر از هدف سامان دادن پژوهشها از این فرصت برای توسعه شهری با استفاده از محتوای انسانی اسلام استفاده میشود.
به گزارش ایسنا، قرار است در پایان این اجلاس علاوه بر صدور بیانیه، نسبت به تدوین کتاب مجموعه مباحث و مقالههای علمی و همچنین بیانیه و منشور معیارهای سکونت در اسلام اقدام شود. علاوه بر آن ضمن جمع آوری مجموعه مذاکرات نشستهای تخصصی از طرحهای پژوهشی و اموزشی با محوریت شهرهای اسلامی نیز حمایت شده و جایزه جهانی شهر اسلامی اعطا میشود.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|