هشت سال از ثبت ملی خانه داروییهای گرگان نگذشته که لودرها به قصد تخریب آن یورش بردند. سازمان میراث فرهنگی و حامیان بافت تاریخی گرگان شهرداری را عامل تخریب این بنای تاریخی میدانند، این درحالیاست که شهرداری از اقدام خود دفاع کرده و سازمان میراث فرهنگی را مدعی میخواند! دراین میان سرنوشت خانه دارویی معلق مانده و در انتظار رای دادگاه ایستاده است.
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ بافت تاریخی گرگان همیشه محلی برای منازعه و جنجال بوده است. بحثها برای تخریبها و تحولات غیرقانونی و غیرکارشناسی در محدوده بافت تاریخی گرگان هرروز تکرار میشود. این بار این سومدیریتها دامن خانه داروییها را گرفت. این شک که این بار توسط شهرداری ایجاد شد در حالی موجی ازنگرانیها را ایجاد کرده که شهرداری حاضربه پذیرش اتهامی نیست.
به گزارش CHN خانه داروییها بنایی ازمجموعه بناهای بافت تاریخی گرگان است که در هفته گذشته بیش از دوبار مورد حمله لودرهای شهرداری که بیرحمانه درصدد تخریب آن بودند قرار گرفت. این بنای تاریخی که در سال 1380 به ثبت ملی رسید توسط یکی از نهادهای انقلابی به شهرداری گرگان فروخته شد
این عمارت از دو مجموعه خانه مسکونی، یکی خانهای متعلق به دوره پهلوی اول در بخش شمالی و دیگری خانهای قاجاری در ضلع جنوبی تشکیل شدهاست. ضلع شمالی خالی ازسکنه است و به دلیل بیتوجهیهای سازمان میراث فرهنگی دستخوش تغییراتی ناهمگون با معماری اولیه بنا شده بود؛ اما این بار توسط شهرداری گرگان برای ساخت یک پارکینگ طبقاتی در محدوده اطراف ساختمان شورای شهر گرگان دچار آسیبهای فراوان شدهاست.
عملیات تخریبی که سقف بخش شمالی را نشانه گرفته بود با اقدام سریع برخی از حامیان بافت تاریخی گرگان و اطلاعرسانی به سازمان میراث فرهنگی به طور موقت متوقف شد. اما این توقف نیز چندان دوام نیاورد و بار دیگر دوشنبه، هفده تیرماه یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی را ناچار به مداخله و اقدام به اخراج کارگران ازمحوطه خانه داروییها کرد.
جاوید ایمانیان مدرس دانشگاه و کارشناس مرمت بناهای تاریخی میگوید: «خانه داروییها ثبت ملی شدهاست؛ بنا براین هرگونه دخل و تصرف در بنا باید با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی انجام پذیرد. خرید و فروش برای مالکین بنا بلامانع است اما تغییر و تخریب هر بنایی که در تولیت میراث فرهنگی و در لیست آثار ثبت شده ملی قرار دارد بر طبق ماده 558 قانون مجازات اسلامی جرم محسوب میشود و علاوه بر پرداخت خسارت کامل برای متخلف میتواند مجازات حبس را نیز به همراه داشته باشد.»
ایمانیان همچنین تاکید داشت: «اقدامات شهرداری گرگان درحالی آغازشد و ادامه پیدا کرد که از سوی سازمان تمامی مستندات مربوط به بنای مورد نظر در اختیار آنها قرار گرفت. اگرچه به لحاظ قانونی سازمان میراث فرهنگی هیچ وظیفهای مبنی بر ارائه این مستندات نداشت.»
«قربان علی عباسی»، رییس اداره کل سازمان میراث فرهنگی استان گلستان نیز از این رفتار غیرمسوولانه و یک جانبه شهرداری ابراز نارضایتی کرده و گفت: «دو سال پیش شهرداری بخش شمالی بنا را ازمالک یعنی ستاد اجرای فرامین امام (ره) خریداری کرد. در حال حاضر هم شهرداری کاری با بخش جنوبی که هم دارای ارزش معماری بیشتر و دارای سکنه است ندارد. مشکل امروز ما با شهرداری در خصوص تخریب بناست؛ چرا که شهرداری موظف است طبق قانون در جهت حفاظت از بنا گام بردارد و نه تخریب آن؛ در نهایت ادامه عملیات تخریبت توسط همکاران ما به طور موقت متوقف شد. ما هم شکواییه تنظیم کردیم و در حال حاضر منتظر رای قاضی کشیک هستیم.»
عباسی در پاسخ به این سوال که چرا اتفاقات این چنینی توسط مالکین معمولا برای بناها در بافت تاریخی گرگان روی میدهد و در خصوص چگونگی انجام معامله یک بنای ثبت ملی توسط نهادی انقلابی و شهرداری شهر،گفت: «ثبت ملی آثار مربوط به عیان است و مربوط به عرصه بنا نمیشود. ثبت آثار هم با رضایت مالک انجام میشود. اما ثبت یک اثر به معنای اخذ مالکیت اثر برای سازمان میراث فرهنگی نیست. در خصوص این موضوع به طور خاص شهرداری بدون توجه به ویژگیهای فرهنگی و معماری بنا و بدون نگاه به قوانین مربوط به میراث فرهنگی اقدام به تخریب کرده است.»
عباسی همچنین از شهرداری و شورای شهر خواست که به فرهنگ و تاریخ مردم احترام بگذارند و درجلسه شورای فنی برای حل این مشکل شرکت کنند تا هم قانون اجرا شود و هم بتوان در جهت احیا بافت تاریخی گرگان گامهای موثرتری برداشت.
اما "ابراهیم کریمی"، شهردار گرگان تمام بحثهای مطرح شده را تنها حاصل سوتفاهم شخصی در سازمان میراث فرهنگی خواند و گفت: «خانه داروییها موقعیت مناسبی ندارد و درواقع ملک متروکهای است که در نبش کوچه باریکی قراردارد. ما این ملک را ازستاد اجرای فرامین امام راحل خریداری کردیم و این بنا اصلا شاخصههای یک بنای تاریخی را ندارد. دیوارش سنگ مرمر است داخل ساختمان سیمانی و حتا درب ورودی آن یک درب آهنی است که مسلما در دوره پهلوی هیچ یک ازاینها نبودهاست!
کریمی توجیه ساخت و اجرای طرح شهرداری را ساخت مجموعهای با ظاهر خارجی مناسب با المانهای معماری قاجاری موجود در بخش جنوبی بنا عنوان کرد و گفت: «شهرداری سه دانگ از بخش جنوبی بنا را هم خریداری کرد. اما برای آن تنها برنامههای حفاظتی دارد. از سوی دیگر تنها بخش اجرا شده از این پروژه جمعآوری آوار سقف بود. در حقیقت ما سقف را تخریب نکردیم بلکه چون قسمت شمالی فاقد سکنه بود بنا تخریب شده و سقف به طور کامل فروریخته بود و ما تنها خاک برداری از آوار را انجام دادیم. بنا براین بحث میراث فرهنگی درخصوص این بنا صرفا یک ادعاست.»
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|