بلندترین برج آجری جهان در حالی به عنوان پانزدهمین اثرتاریخی کشور در فهرست آثار جهانی ثبت شد که بسیاری از گردشگران این برج تاریخی به دلیل اطلاع رسانی نامناسب، نسبت به آن اظهار بی اطلاعی کرده اند.
به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به آنکه برج قابوس نخستین اثر تاریخی شمال شرق کشور است که در فهرست اثار جهانی به ثبت رسیده است، لزوم اطلاع رسانی و تبلیغات بیشتر در این زمینه ضرورت دارد.
در حال حاضر تنها به نصب چند بنر در زمینه ثبت جهانی برج قابوس اکتفا شده و همچنین ادارات نیز با نصب پارچه هایی این رویداد فرهنگی را تبریک گفته اند، این وضعیت درحالیست که اطلاع رسانی ثبت جهانی برج قابوس در سطح ملی بسیار ضعیف صورت گرفته است.
از سوی دیگر در سالهای گذشته یکی از مشکلات این اثر تاریخی وجود کنده کاریهای ناشی از یادگارنویسی ها بر روی دیوار برج بود، که نیاز است مسئولان با توجه به اهمیت این برج آنها را ترمیم و باچنین اقداماتی به شدت برخورد کنند.
اسماعیل جملی مسافری که از شیراز به گنبد سفر کرده بود، در عصر یک روز گرم تابستان در بازدید از برج قابوس در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه دومین بار است که به این شهر سفر می کند، گفت: از ثبت جهانی برج قابوس اطلاعی ندارم و نیاز است مسئولان امر در سطح ملی در این زمینه اطلاع رسانی داشته باشند.
وی عنوان کرد: ثبت آثار تاریخی کشورمان می تواند افتخاری بزرگ برای کشور و استان داشته باشد و در شیراز نیز مسجد جامع و مسجد سنگی به ثبت جهانی رسیده است.
ملیحه شعبانی دانشجوی رشته کشاورزی که از مشهد به گلستان و شهر گنبدکاووس سفر کرده و مشغول بازدید از برج قابوس بود، نیز گفت: برای اولین بار به این شهر سفر می کنم و برایم جالب است که چنین اثر تاریخی فاخری در استان گلستان وجود دارد.
وی با اظهار بی اطلاعی از ثبت جهانی برج قابوس گفت: با ثبت جهانی این اثر شهر گنبدکاووس به شهر گردشگری بین المللی تبدیل می شود و باید اطلاع رسانی مناسبی برای معرفی ملی و جهانی این اثر صورت گیرد. عبدالطیف عرب تیموری مسافری از سیرجان با بیان اینکه تاکنون بیش از پنج بار به گلستان سفر داشته است، گفت: برج قابوس باید خیلی زودتر به ثبت جهانی می رسید و ثبت این اثر سبب می شود تا جهانگردان به این شهر سفر کنند.
این شهروند بیان داشت: مسئولان باید نسبت به زیباسازی محوطه و حفاظت از بنا بیشتر تلاش کنند و لازم است نسبت به علفتراشی از روی بدنه و گنبد برج اقدام شود.
وی با اشاره به کمبود تابلوهای راهنمایی ویژه گردشگران در شهر گنبدکاووس گفت: لازم است تا در ورودی شهر تابلوهای هدایت کننده و راهنمای مسافران برای برج قابوس نصب شود.
یکپارچگی بصری، شاهکارهای فنی، اصالت طرح، مصالح بکارگرفته شده و جایگاه اثر و فنون ساخت پرونده انتخاب شد و هفتم بهمن ماه 89 برای ثبت به یونسکو فرستاده شد.
در شمال کشور برج قابوس به عنوان تنها پرونده میراث تاریخی است که تاکنون برای ثبت در فهرست میراث جهانی انتخاب شده است و پس از ثبت به عنوان پایتخت فرهنگی جهان معرفی می شود و اعتبار ویژه ای از منابع دولتی بصورت مستقل برای آن تخصیص می یابد.
برج قابوس یکی از بینظیرترین یادمانهای برجسته معماری ایران در دوره اسلامی است که درشمال شهر گنبد قابوس و در سه کیلومتری بازمانده شهر قدیم جرجان مرکز حکومت آل زیار قرار دارد.
میل گنبد بیش از هزار سال، سرفرازانه سر به آسمان کشیده و تمدن کهن مردم این دیار را رخ جهانیان می کشد، این بنا از چهار بخش تشکیل شده است که شامل پی و صفه بنا، سردابه، بدنه و گنبد مخروطی می شود و ارتفاع بنا 70 متر ، بدنه بنا 37 متر و دارای 10 ترک است.
در سال 1379 پیشنهاد ثبت جهانی گنبد قابوس ارائه شد و از همان سال اقدامات و فعالیت های لازم جهت تکمیل پرونده ثبتی آن آغاز شد. تا این که در سال 1389 پرونده مذکور تکمیل و به سازمان فرهنگی- آموزشی یونسکو تحویل گردید که خوشبختانه مورد پذیرش این نهاد بین المللی قرار گرفت
. در شهریور سال 1390، بنای گنبدقابوس از سوی کارشناسان ایکوموس(شورای بین المللی بناها و محوطه های تاریخی) بازدید میدانی و از فعالیت های صورت گرفته جهت ثبت بنا بازبینی های لازم صورت گرفت. و سرانجام طی سی و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در سن پترزبورگ روسیه، گنبد قابوس گلستان به همراه مسجد جامع اصفهان به ثبت جهانی رسیدند.
درباره اهمیت این ویژگی شیوه رازی همین قدر بس که بدانیم که برج قابوس با ارتفاع 70 متر بلندی بلندترین بنای آجری جهان شناخته شده است. تاریخ ساخت طبق تصریح نوشتههای کتیبه جرج قابوس، امیر شمسالمعالی به سال 397 هجری قمری اقدام به ساخت برج نمود و ساخت آن 5 سال به طول انجامید.
آزادسازی حریم، ساماندهی تپه برج، احداث کنارگذر، جلوگیری از ساخت ساز ودر حریم بیش زا 7.5 متر ارتفاع ا زجمله اقدامات انجام شده برای ثبت جهانی است.
آدرس کوتاه این صفحه:
كنفرانس بین المللی با عنوان آینده شهرهای هوشمند، طراحی و هنر
به مناسبت روز جهانی دیزاین ایتالیا؛ انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره...
ادامه مطلب
|
كنفرانس دیزاین با عنوان در طراحى هيچ چيز تصادفی نيست
به همت دانشکده معماری دانشگاه سوره و انیستیتو اروپایی دیزاین design , و قطب علمی و ف...
ادامه مطلب
|
مراسم رونمایی مجله شارستان با سخنرانی کوروش رفیعی
مراسم رونمایی مجله شارستان ویژه نامه هادی طهرانی در ساختمان جامعه مهندسان مشاور ایرا...
ادامه مطلب
|
ممانعت از تخریب بنای تاریخی در میدان قیام تهران
مدیربافت تاریخی شهرداری تهران از رسانهها، مسوولان شهرداری و دلسوزان میراث فرهنگی...
ادامه مطلب
|
منطقه ۲۲ به یکی از آشفتهترین مناطق شهر تهران بدل شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، ری و تجریش با تاکید بر لزوم بهرهگ...
ادامه مطلب
|
پالنگان، روستایی با خانههای پلکانی در غرب ایران +عکس
روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان است که در ۲۰ کیلومتری شهر کامیار...
ادامه مطلب
|
منع ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران
رئیس پژوهشکده زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب قانون منع ساخت و ساز در ...
ادامه مطلب
|
رونمایی از کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری
همایش رونمایی از "کتاب مشارکت شهروندان در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران" روز شنب...
ادامه مطلب
|
اتصال ضعیف عناصر معماری عامل مرگ مردم در زلزه کرمانشاه
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان گفت: بیشتر مشکل المان های معماری در ساختمان های مناطق زل...
ادامه مطلب
|
مجموعه خانه خشتی حاج آقا علی در کرمان
خانه خشتی حاج اقا علی در قاسم اباد حاجی در فاصله ۶ کیلومتری رفسنجان و در سال ۱۱۳۶ توسط...
ادامه مطلب
|