0

سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری سرایان گفت: مرمت و احیای آسیاب آبی «کاه کوه» که در ابتدای ارتفاعات شمال سرایان قرار گرفته است، با کمک مالک صورت گرفته و در حال حاضر فعال است.

میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری سرایان

محمد عرب در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه خراسان‌جنوبی، گفت: بازسازی و احیای این آسیاب و اختصاص کاربری به آن علاوه بر زنده ماندن بنا باعث زنده ماندن و احیای شغل آسیابانی که یکی از مشاغل سنتی نیز است، می‌شود.
 


وی افزود: مرمت این بنای تاریخی ارزشمند در سال جاری و با مشارکت مالک آغاز شده و خاکبرداری پشت بام و بام سازی مجدد، استحکام بخشی دیواره تنوره، احداث پله دسترسی به بالای تنوره، خاکبرداری ورودی آسیاب و سنگ فرش ورودی و محوطه‌سازی بنا انجام خواهد شد.
 


سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرایان ادامه داد: با توجه به موقعیت مناسب این بنا که قابلیت گردشگری بسیار بالایی دارد و بسیار مورد توجه مردم است و همچنین آمادگی مالک در خصوص مشارکت در مرمت، در صورت اختصاص اعتبارات مورد نیاز، این منطقه می‌تواند به جاذبه دیدنی و گردشگرپذیر تبدیل شود.
 


عرب با بیان اینکه این بنا در سال 88 و با شماره 28722 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده، اظهار کرد: معماری آسیاب‌های منطقه به دلیل موقعیت قرارگیری، مصالح مورد استفاده و نوع کاربری معمولاً از اصول شناخته شده و کلاسیک معماری به خصوص در طراحی طاق‌ها و قوس‌ها و پوشش‌ها تبعیت نمی‌کرده و پلان آن نیز بر اساس شرایط محیطی و شکل زمین طراحی شده است.
 


وی عناصر معماری این بنا را تنوره، راهرو، سنگ آسیاب، اطاقک آسیاب، انبار گندم، انبار آرد، محل استراحت آسیابان و اصطبل عنوان کرد.
 


سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرایان تصریح کرد: در این آسیاب، آب زابر به داخل تنوره هدایت شده و پس از کمک به چرخه آرد کردن گندم از پایین آسیاب وارد مسیر اصلی خود شده و در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.
 


عرب افزود: تنوره به شکل استوانه که قطر پایین آن کمتر است ساخته شده و ضخامت دیواره تنوره در بالا نسبت به پایین تنوره کمتر بوده به این دلیل که با توجه به این که فشار آب در پایین‌ترین قسمت تنوره بیشتر است دیواره تنوره ضخیمتر انتخاب و از قطر تنوره کاسته شده است.
 


وی بیان کرد: از پایین‌ترین بخش تنوره روزنه‌ای با قطر حدود 10 سانتی‌متر به قسمتی که چرخ آسیاب راه دارد برخورد کرده و با فشار حاصل از حجم زیاد آب چرخ را که از جنس چوب است به چرخش درمی‌آورد و این چرخش به سنگ رویی آسیاب منتقل شده و گندم که از طریق سوراخ وسط دو سنگ به قسمت میانی سنگ‌ها منتقل شده، آرد می‌شود.
 


سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرایان خاطرنشان کرد: فعال بودن آسیاب، موقعیت مناسب، قرارگیری در مسیرآب زابر و چشم‌انداز مناسب منطقه، این محل را به مکانی برای دوستداران طبیعت و بناهای تاریخی تبدیل کرده است.

به اشتراک بگذارید

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

انواع عضویت
پنل کاربری